Maak van uw Kamado een unieke Kamado Buitenkeuken!

Materiaal

Hout: eiken

Het hout voor dit meubel is afkomstig uit de onderstam van Europese eiken en heeft een FSC-keurmerk. Het hout is kunstmatig gedroogd, wat de kwaliteit van het meubel ten goede komt. Dit rustieke eikenhout heeft een beperkt aantal kwasten, knoesten en pitjes en kent licht kleurverschil en lichte variatie in de tekening van de afzonderlijke planken.

In het hout van de eik zit looizuur. De karakteristieke bruine vlekken die hierdoor kunnen ontstaan, slijten vanzelf weg door de regen. Met ontweringswater zijn ze ook zelf weg te schuren of te poetsen.

Een eiken meubel kan in principe onbeschermd buiten blijven staan, maar zal daardoor wel sneller vergrijzen en mogelijk scheurtjes gaan vertonen. Er zijn verschillende producten op de markt die het meubel extra bescherming geven en het tegelijkertijd kleuren. Monocoat is hiervan een voorbeeld.

Zonder bescherming van een hoes of een overkapping zijn deurtjes en lades echter af te raden omdat deze door de werking van het hout kunnen gaan klemmen.

Hout: douglas

Douglashout is afkomstig uit Noordwest-Europa en heeft van nature een hoge duurzaamheid en sterkte. Het is één van de hardste Europese naaldhoutsoorten en het wordt veel toegepast in buitenmeubels en voor schuttingen en vlonders. Douglas werkt minder en is net iets zachter dan eiken. Nadat het hout windgedroogd is worden de balken fijn bezaagd en de planken geschaafd. Een meubel van douglas heeft fijne tot matig grove nerven en is geelachtig tot roodbruin van kleur. Onbehandeld krijgt een meubel van douglas op den duur een blauwgrijze tint. De harsdruppels die douglas kan geven zijn makkelijk weg te halen met thinner.

Arduin

Een werkblad van arduin heeft een standaarddikte van 3 cm en ter hoogte van de Kamado is een zaagsnede aangebracht om breuk te voorkomen.

Arduin ofwel Belgisch hardsteen is een natuurlijk en levend materiaal. Met het verstrijken van de jaren verfraait het patina. De fossielen in het gesteente geven het arduin een ongekende schoonheid en bewijzen dat het materiaal duizenden jaren oud is.

Arduin is goed bestand tegen vlekken en verontreiniging. Het Belgisch hardsteen bestaat echter voor meer dan 95% uit kalk. Dat maakt het materiaal enigszins poreus en gevoelig voor krasjes en zuren. Door de chemische reactie met zuren ontstaan vlekken die het werkblad na verloop van tijd de prachtige geleefde uitstraling geven die bij een dergelijk blad passen. Ook een goede behandeling van het werkblad kan de chemische reactie nooit helemaal voorkomen.

Daarnaast zijn er voor het dagelijks onderhoud de volgende tips

  • Maak arduin schoon met lauw water.
  • Pas op met de bekende reinigingsmiddelen, want deze bevatten zuren die het arduin aantasten. Vooral agressieve schoonmaakmiddelen zoals chloor en azijn moeten vermeden worden. Deze middelen beschadigen de oppervlakte van het gesteente, tasten de uitstraling aan en kunnen er voor zorgen dat het werkblad minder lang meegaat.
  • Dep gemorste vloeistoffen direct op. Met name koffie, thee en wijn zijn vanwege hun agressieve eigenschappen na het opdrogen niet meer goed weg te krijgen. Water dat blijft staan kan kalkvlekken geven.
  • Gebruik geen schuurmiddel, schuursponsjes of staalwol. Deze kunnen de oppervlaktelaag beschadigen en doffe plekken veroorzaken.
  • Hete materialen en scherpe messen kunnen het Belgisch hardsteen beschadigen.

Graniet

Het 3 cm dikke werkblad is gemaakt van graniet. Ter hoogte van de Kamado is een zaagsnede aangebracht om breuk te voorkomen.

Het 100% natuurlijke materiaal van een granieten werkblad zorgt voor een fraaie en luxe uitstraling. De meeste granietsoorten zijn eenvoudig schoon te houden en bijzonder duurzaam van karakter. Het is dan ook niet vreemd dat graniet nog steeds een veel gekozen materiaal in de keuken is.

Graniet is harder en minder gevoelig voor krassen en vlekken dan arduin. De gevoeligheid neemt nog verder af wanneer een granieten werkblad jaarlijks verzadigd wordt met olie voor hardsteen. Daarnaast zijn er de volgende onderhoudstips:

  • Maak graniet schoon met een doek en lauw water. Gebruik in geen geval zuurhoudende middelen of chemische schoonmaakmiddelen, zoals ovenreinigers of Cillit Bang.
  • Dep gemorste vloeistoffen direct op. Met name koffie, thee en wijn zijn vanwege hun agressieve eigenschappen na het opdrogen niet meer goed weg te krijgen.
  • Gebruik geen schuurmiddel, schuursponsjes of staalwol. Deze kunnen de oppervlaktelaag beschadigen en doffe plekken veroorzaken.
  • Zet hete pannen, kookpotten en toestellen altijd op een onderzetter. Door direct contact van een heet voorwerp met het graniet kan een thermoshock optreden waardoor het werkblad kan breken of scheuren.

Lades, hang- en sluitwerk

De lades in het meubel zijn eveneens van massief hout, dus geen kunststof bakken met slechts een frontje van hout. De massief houten lades worden voorzien van hoogwaardige ladegeleiders met een draagkracht van 40 kg.

Het gebruikte RVS hang- en sluitwerk is van luxe kwaliteit.

Wielen

De stevige gegalvaniseerde wielen van het meubel hebben aluminium velgen, penlagers en een draagvermogen van 330 kg per wiel. Een deel van de wielen kan zwenken en is geremd zodat het meubel eenvoudig op elke gewenste plek in de tuin opgesteld kan worden.

Verzorging

Hout is een natuurproduct en voor ons moet een buitenmeubel leven. Door weersinvloeden zullen haarscheurtjes ontstaan en zal het hout vergrijzen en kunnen lades en deurtjes gaan klemmen. Door het hout goed te behandelen en het meubel af te dekken is dit echter te voorkomen.

Ter bescherming van het werkblad van een buitenmeubel is het van belang dat de Kamado in het midden van het gat geplaatst wordt.

Laat u inspireren!

Openingstijden:
Ma - vri: 09.00 - 17.00 uur
Zat: 10.00 - 14.00 uur
Zon: gesloten

Hier komen keurmerken van aangesloten bedrijven waarbij we erkend zijn. Denk aan CBW erkend etc.

Kamado Buitenkeuken © 2024. Alle rechten voorbehouden.

Kamado Buitenkeuken © 2020. Alle rechten voorbehouden.